אנטומיה של המוח: פיזיולוגיה, גליה, וגליוציטים

27 במאי, 2012
5 min

תאי הגליה, או גליוציטים, הם תאי התמיכה של מערכת העצבים. במערכת העצבים המרכזית יש כמה סוגים של גליוציטים (אסטרוציטים, אוליגודנדרוציטים, אפנדימוציטים, ומיקרוגליה) ובמערכת העצבים הפריפרית סוגים אחרים (תאי לווין ותאי שוואן). לכל סוג תפקיד חשוב משלו, ויחד הם מספקים לרקמת המוח תמיכה מכנית, חומרי מזון והגנה מפני רעלים וזיהומים, משפרים את מהירות העברת האות העצבי, מייצרים נוזל מוח-שדרתי ועוד.

תאי הגליה חיוניים לתפקודם התקין של תאי העצב במערכת העצבים ומספרם במוח גבוה פי עשרה מזה של הנוירונים.

הסרטון מציג את הסוגים השונים של הגליוציטים ומסביר את התפקידים הייחודיים של כל אחד מהם:

צוות תקשורת המדע של מכון דוידסון תרגם עבורכם סדרת סרטונים דומים הסוקרים את חלקיו השונים של המוח והתאים שמרכיבים אותו. רשימת הפרקים המלאה של הסידרה מופיעה בתחתית העמוד.

תאי הגזע של המוח מתמיינים לא רק לתאר עצב אלא גם לאסטרוציטים ואוליגודנדרוציטים, והם המקור להתחדשותם של התאים האלה.

תאי המיקרוגליה לא מתפתחים מתאי הגזע של המוח אלא מהמונוציטים של מערכת החיסון. במהלך ההתפתחות העוברית מונוציטים שמגיעים למוח הופכים לתאי מיקרוגליה ואילו מונוציטים שמגיעים לאזורים אחרים בגוף הופכים למקרופאג'ים (תא שמסוגל לבלוע חיידקים ולהשמידם).

במשך כל חיי האדם נוצרים מקרופאג'ים חדשים ממונוציטים, אך מחסום הדם-מוח מונע ממונוציטים להיכנס באופן חופשי למערכת העצבים ולכן אין מה שייצור תאי מיקרוגליה חדשים במוח. זו כנראה הסיבה לכך שמקרופאג'ים מתים ומתחדשים כל הזמן בעוד תאי המיקרוגליה חיים פרק זמן ארוך מאוד וכמעט שאינם מתחלפים. התאים הללו חיוניים להגנה השוטפת על מערכת העצבים המרכזית ולהחלמה מנזקים ומפציעות במוח ובחוט השדרה.

האוליגודנדרוציטים ותאי שוואן יוצרים את מעטפת המיאלין שמסייעת להעברת האות העצבי בנוירונים. המיאלין מורכב ברובו מליפידים (שומנים) שמבודדים את סיבי העצב מהסביבה וכך מונעים מהאות החשמלי "לזלוג" החוצה מהתא. הודות למקטעי המיאלין הארוכים והמרווחים הקטנים ביניהם, האות החשמלי יכול לנוע בתא העצב במהירות גבוהה בהרבה אלמלא היה עטוף במיאלין.

ההעברה המהירה הזו חיונית למצבים שבהם יש צורך בתגובה מיידית, כמו רפלקסים, וגם לתאי עצב שיש להם אקסון ארוך במיוחד. יש כמה מחלות שפוגעות במיאלין, ולכן מפריעות להולכה העצבית התקינה. המפורסמת שבהן היא טרשת נפוצה.

להמשך קריאה וצפיה בסרטוני הסדרה: